Dziwne stuki z silnika

Informacje, pytania, wątpliwości dotyczące samochodów seryjnych.

Moderator: Kubaś

Dziwne stuki z silnika

Postprzez marteen on Wto Lip 10, 2007 6:27 pm

Mam mały problem w silniku (Siena 1,6l 16V z gazem) tzn. po zmianie paska rozrządu z napinaczem i rolką, zmieniłem też olej na Orlen półsyntetyk. Po pewnym czasie, niemal za każdym razem po zagrzaniu się silnika słychać delikatny klekot - stuki z okolic zaworów lub paska. Myślałem że to może wina oleju (wcześniej zalewany był Selenia 20K 10W-40), więc zmieniłem na Selenie. Jednak na razie nie widzę znacznej poprawy. Wprawdzie jakby się trochę uspokoiło, ale nadal jest słyszalny taki lekki stukot- podobny do pracy Diesla, ale znacznie cichszy. Łożysko alternatora raczej odpada bo to zupełnie inna cześć komory silnika. Mam podejrzenia że może to być łożysko napinacza (z drugiej strony jest na nim automatyczna regulacja napięcia więc mechanik nie mógł go za dużo napiąć), lub słychać zawory (ze względu na złą jakość paliwa- gazu??). Dźwięk pojawia się tylko przy zagrzanym silniku i słychać go tylko przy niskich obrotach silnika. Trochę mnie to niepokoi... Będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie. Z góry dziękuję.
marteen

Dołączenie: Wto Lip 10, 2007 6:25 pm

Re: Dziwne stuki z silnika

Postprzez jensen on Sob Lip 26, 2008 2:54 pm

unikaj kolego benzyniaków rodem z włoch i franci- ajuż pod żadnym pozorem niemontuj w nich gazu.chcesz tanio śmigać kup niemieckiego diesla,a nie mordujesz się z gazem.
jensen

Dołączenie: Pią Lip 25, 2008 11:01 pm

Re: Dziwne stuki z silnika

Postprzez polakko on Pon Sie 04, 2008 2:48 pm

Powiedziałbym, że to wina zaworów, ale najlepiej zwrócić się z tym do mechanika, o czym na pewno wiesz. Odradzałbym Sienę, właśnie ze względu na silnik (potrafi się nawet zatrzeć, wiem z własnego doświadczenia).

Nie mogę się zgodzić z wypowiedzią powyżej.Co do do "taniego" śmigania dieslem, to na pewno śmiganie na gazie będzie jeszcze tańsze. Znam niejednego "niemieckiego" diesla, z którym było więcej problemów, niż z samochodami na gaz. Fakt, że można nimi przejechać o wiele więcej kilometrów, niż samochodem z silnikiem benzynowym z instalacją gazową. Przy ponad 200 tys. km na liczniku problemy będą zarówno z jednym, jak i z drugim.
Forum motoryzacyjne dla miasta stołecznego Warszawa
polakko

Dołączenie: Wto Lip 08, 2008 12:06 pm

Powróć do Seryjne