gwarancja na naprawÄ™

Rozmowy na temat przepisów prawnych.

Moderator: KubaÅ›

gwarancja na naprawÄ™

Postprzez daffy81 on Pon Paź 06, 2008 9:13 am

Chciałem zaciągnąć informacji na temat gwarancji!
czy faktura vat jest podstawÄ… do gwarancji??
niecały rok temu dałem do naprawy samochód,a głównie silnik. powymieniano mi wszystko,szlif wału,rozrząd,wiele części naparwa kosztowała mnie ponad 4tyś. nie minął rok a przejechałem autem zaledwie 13tyś km i znowu stało mi się to samo!
czy ja mam prawo reklamować usługi na podstawie faktury,czy mogę egzekwować bezpłatną naprawę tego silnika!? Jaki okres obwiązuje przy naprawie i wymianie!?
proszÄ™ o pomoc!
daffy81

Dołączenie: Pon Paź 06, 2008 9:07 am

Re: gwarancja na naprawÄ™

Postprzez kwakwa on Pon Gru 29, 2008 8:28 pm

Oczywiście, jeżeli naprawa została wykonana niesolidnie, jeżeli masz na to dowody, możesz starać się uzyskać zwrot kosztów za pierwszy remont lub naprawę pojazdu do stanu używalności. Masz fakture w oryginale czy kopię? staraj się o to , bo szkoda wyrzucać pieniądze w błoto:) służę radą:)
kwakwa

Dołączenie: Pon Gru 29, 2008 8:20 pm

Postprzez cichacz6 on Sob Sty 31, 2009 5:12 pm

witam mam pytanie.Naprawiałem auto u mechanika cały remont wyniusła mnie ok 3 tys zł wymieniane były podzespoły wchodzace w skład silnika tj. głowica zawory i inne czesci składowe. Na początku miała to byc uszczelka okazało sie ze problem był zupełnie inny dokładnie pekniecie głowicy. zakład w którym naprawiam auto jest zakladem panstwowym. I w tym to zakładzie mechanicznym nie dosc ze powiedziano mi ze ciezko dostac taka głowice i ze to jest moje zmartwienie i kiedy takowa zdobede to moge przyjechac i mi ja wrzucą, dla mnie to jest dzine niby panstwowa ze tak to nazwe placówka a maja problem ze znalezieniem głupiej cześci. Kupiłem nowa głowice wraz z dotartymi zaworami. inne podzespoły załozyli oni. wyjechałem z warsztatu i po paru dniach przyjechałem do nich bo okazało sie ze pekła jakas dzwigienka która była przełozona z mojego silnika. To rozumiem koszty zakupu musze pokryś Ja ale problem sie powtarza juz tzeci taz pekła mi ta dzwignia gdzie wjezdzajac poraz pierwszy do tego mechanika nie było takiego problemu rozumiem wtedy koszty naprawy wymienionych przez nich czesci pokrywaja oni. uwazam ze problem tkwi w tym ze oni zle jest wykonany remont silnika> jakie prawa mi przysługuja gdy czesci które włozyli do silnika sa na 3 miesiecznej gwarancji czym moge sie opierac rozmawiajac z nimi jakimi przepisami prawnymi z góry dziekuje za pomoc
cichacz6

Dołączenie: Sob Sty 31, 2009 4:54 pm

Postprzez lipazehej on Wto Lut 17, 2009 1:28 pm

Nic już dzisiaj nie ma sensu, wszystko to i tak Hakol Hawel pl
lipazehej

Dołączenie: Wto Lut 17, 2009 1:21 pm

Powróć do Przepisy Prawne