Fernando Alonso jest przekonany, iż honorowe zachowanie zespołu Renault wreszcie popłaci, w jak to określił, zafałszowanej walce o tytuł mistrzowski z Ferrari i Michaelem Schumacherem.
Hiszpan wierzy, że majÄ…c dwa punkty przewagi na pozostaÅ‚e do koÅ„ca sezonu trzy wyÅ›cigi – w Chinach, w Japonii i w Brazylii – wciąż jest faworytem do utrzymania korony mistrza i powstrzymania Schumachera przed zdobyciem tytuÅ‚u po raz ósmy.
„MyÅ›lÄ™, że jesteÅ›my mocni i że jesteÅ›my faworytami.” – powiedziaÅ‚ Alonso wÅ‚oskiej telewizji. „Wciąż mamy dwa punkty przewagi. Nie zapominajmy o tym. Jest wielu ludzi, którzy chcÄ… już decydować o koÅ„cowym rezultacie mistrzostw, ale na koÅ„cu sprawiedliwość zwycięży”.
„To nie jest tylko pechowy wyÅ›cig. ByÅ‚ trochÄ™ zafaÅ‚szowany od samego poczÄ…tku tÄ… niewiarygodnÄ… decyzjÄ…, a potem wysiadÅ‚ silnik: takie rzeczy siÄ™ zdarzajÄ… i to wÅ‚aÅ›nie przytrafiÅ‚o siÄ™ dziÅ›. Mistrzostwa zbliżajÄ… siÄ™ do koÅ„ca, ale musimy zachować spokój: jesteÅ›my obecnie bardzo silni i jestem bardzo pewny siebie przed ostatnimi wyÅ›cigami sezonu”.
Alonso rozpoczÄ…Å‚ wyÅ›cig z dziesiÄ…tego a nie z piÄ…tego miejsca, co byÅ‚o nastÄ™pstwem kary naÅ‚ożonej na niego przez stewardów za – ich zdaniem – spowolnienie Felipe Massy podczas sobotnich kwalifikacji. W wyÅ›cigu zdoÅ‚aÅ‚ dotrzeć aż na trzeciÄ… pozycjÄ™, ale okrążenie później zaliczyÅ‚ pierwszÄ… od trzech lat awariÄ™ silnika Renault. WyÅ›cig wygraÅ‚ Schumacher, który ogÅ‚osiÅ‚ tego popoÅ‚udnia swoje odejÅ›cie z F1 z koÅ„cem sezonu 2007.
W oficjalnym komunikacie prasowym Renault po wyÅ›cigu znalazÅ‚a siÄ™ nastÄ™pujÄ…ca wypowiedź Alonso: „Mamy jeszcze trzy rundy do koÅ„ca i bÄ™dziemy coraz mocniejsi z nowymi usprawnieniami dla bolidu, opon i silnika. Jednakże moja opinia na temat tego weekendu jest nastÄ™pujÄ…ca: wyÅ›cig rozstrzygnÄ…Å‚ siÄ™ poza torem w sobotnie popoÅ‚udnie”.
Wcześniej Alonso powiedział, że był mile zaskoczony potężnym wsparciem, jakie otrzymał od fanów, po tym jak został ukarany. Następnie skrytykował stewardów i Formułę 1, która według niego przestała być już sportem. W jego opinii decyzja ciała zarządzającego sportem, czyli FIA, miała pomóc Schumacherowi w zdobyciu ósmego tytułu.
„Nie tylko ja tak uważam.” – odpowiedziaÅ‚ Alonso zapytany przez hiszpaÅ„skÄ… telewizjÄ™, czy wedÅ‚ug niego FIA chciaÅ‚a pomóc Schumacherowi. „Tutaj wszyscy myÅ›lÄ… jak ja i jedynÄ… rzeczÄ…, jaka mi dadaje siÅ‚ jest wsparcie, jakie otrzymujÄ™ od wszystkich. ZagrzewajÄ…cy mnie do walki porzÄ…dkowi na torze, którzy mówiÄ…, żebym pokonaÅ‚ Ferrari; wÅ‚oska prasa piszÄ…ca, że to rozbój w biaÅ‚y dzieÅ„ – to wszystko zapewnia mi motywacjÄ™, ale to i tak marna pociecha”.
„Wstyd mi za ten sport. Jest to prawdopodobnie najbardziej kompromitujÄ…cy moment we współczesnej historii sportu, to co dzieje siÄ™ w tym roku”.
Alonso i Renault byli dosłownie sini ze złości, po tym jak została nałożona kara. A wszystko to niedługo po podobnym przypadku ukarania, jaki miał miejsce podczas GP Węgier w sierpniu. Wtedy Alonso został ukarany za incydent podczas treningów, a nie można także zapomnieć o zakazaniu przez FIA stosowania amortyzatorów z ruchomą masą, które wymyślił zespół Renault.
„Te decyzje nie wpÅ‚ynÄ… na przebieg mistrzostw.” – mówi Alonso. „Wydaje mi siÄ™, że bÄ™dziemy niedoÅ›cignieni w trzech finaÅ‚owych wyÅ›cigach sezonu. Jestem przekonany, że tytuÅ‚ bÄ™dzie nasz, ale wstyd za sport pozostanie”.
Awantura rozgorzała na dobre na padoku i spowodowała, że wielu innych kierowców, ale także i czołowych działaczy F1, zaczęło krytykować ten sport i osoby odpowiedzialne za podejmowanie decyzji.
Mark Webber powiedziaÅ‚, że decyzja dotyczÄ…ca Alonso byÅ‚a „niedorzeczna, absurdalnie niedorzeczna”, natomiast Jarno Trulli wezwaÅ‚ do ponownego rozpatrzenia wszystkich tego typu decyzji.
Komentatorzy brytyjskiej telewizji ITV Martin Brundle i Mark Blundell – obaj doÅ›wiadczeni byli kierowcy F1 – byli krytycznie nastawieni w stosunku do kary, a potem podobno wdali siÄ™ w zażartÄ… wymianÄ™ zdaÅ„ z prezydentem FIA
http://www.F1-Live.com